HEPATITA - C

Rezultate de laborator în Hepatita C

In jos

Rezultate de laborator în Hepatita C

Mesaj  Hepatita C forum la data de Joi Aug 20, 2009 6:10 pm

Anticorpii HCV: Sistemul nostru de autoapărare (imun) produce substanţe de apărare, denumite anticorpi. Dacă la analiza sângelui se găsesc anticorpi specifici împotriva unei anumite boli, este aceasta de obicei o dovadă că are loc o infecţie provocată de un anumit virus. Acest principiu este valabil şi în cazul HCV. Anticorpii împotriva HCV apar în mod normal în sânge la 2-6 luni de la data producerii infectării. În cazul pacienţilor bolnavi HIV, a celor care necesită dializă sau după transplaturi, anticorpii pot apare şi mult mai târziu. Uneori există şi rezultate false, care relevă anticorpii, fără ca viruşii să fie prezenţi în corp. Daca testul Anti-HCV este negativ, probabilitatea să nu fii infectat este foarte mare, dar nu complect exclusă. Daca însă testul iese pozitiv aceasta înseamnă că: probabil este prezentă o infecţie acută cu virusul Hepatitei C sau o HCV cronică, dar se poate să fie vorba şi de o infecţie cu virus care s-a vindecat de la sine, prin propria forţă a sistemului imun sau să fie vorba de un rezultat fals. (Aproximativ al 15 rezultat Anti-HCV pozitiv este fals pozitiv, mai ales cînd sunt prezente alte boli ca de ex. Reumatismale, autoimune, diabet, cădere a rinichilor sau alte forme de viruşi).
HCV-PCR: În cazul analizei PCR la hepatita C se relevă direct virusul. Această analiză are marele avantaj că poate releva o infecţie mult mai timpuriu, deja dupa 1-3 săptămâni. Acest lucru este deosebit de important mai ales în cazul transfuziilor de sânge, asfel putându-se exclude un donator infectat, chiar înainte ca la respectiva persoană să apară proprii anticorpi. O altă problemă cu anticorpii HCV este că, în ciuda unei vindecări, ei rămîn pozitivi. Cu ajutorul PCR se poate decide o terapie sau constata o vindecare. Chiar şi la relevarea unei infecţii la sugarii de pînă la un an se poate stabili o infecţie numai cu ajutorul analizei PCR, căci anticorpii nu spun încă nimic. Aceasta înseamnă ca boala a fost luată de la mamă.
Interpretatrea HCV-PCR: Negativ: o infecţie cu HCV este foarte puţin probabilă. În cazul unei terapii, negativ ne arată o reuşită a terapiei. Unii consideră că trei teste PCR pozitive, la intervale de un an, arată o vindecare definitivă. Mai nou însă, procentul de a rămine vindecat la cei testaţi negativ dupa terapie este considerat a fi de 99%.
Interpretarea HCV-PCR: Pozitiv: Pozitiv înseamnă o infecţie actuală, acută sau cronică. În cazul terapiei, arată un insucces sau succes parţial al acesteia. În privinţa vindecării, există şi cazuri în care, deşi PCR este pozitiv, valorile ficatului se normalizează.
Testul cantitativ HCV-PCR (stabilirea incarcăturii virale): Cu PCR se poate nu numai stabili dacă, dar şi câţi viruşi există în sânge. Aceasta procedură se numeşte testul cantitativ PCR (încărcătura virală). Prin acest test se încearcă evaluarea unui eventual succes terapeutic, controlarea terapiei şi evaluarea gradului de infectare. Pentru diagnoză nu este nevoie de un PCR cantitativ. Mulţi consideră însă o evaluare a încărcăturii virale înainte de începerea terapiei ca având sens.
Stabilirea genotipului HCV: Cu PCR se pot stabili şi diferitele tipuri de viruşi ai Hepatitei C (aşa numiţii genotipi). Şi acest lucru este considerat ca important de a fi stabilit înainte de începerea terapiei.


Ultima editare efectuata de catre Margareta G. in Dum Iul 11, 2010 11:11 pm, editata de 1 ori
avatar
Hepatita C forum
Admin

Fibroza : A2F3
feminin Numarul mesajelor : 3950
Data de inscriere : 20/08/2009
Varsta : 43

Sus In jos

Biopsia hepatica

Mesaj  Hepatita C forum la data de Joi Aug 20, 2009 6:20 pm

Biopsia hepatica ghidata ecografic in afectiunile hepatice

Biopsia hepatica este folosita pentru depistarea afectiunilor hepatice. Este o metoda invaziva iar riscul de deces este cuprins intre 0,01% si 0,17%. Din aceste motive biopsia hepatica trebuie realizata doar acelor pacienti care au un beneficiu in urma efectuarii acestei investigatii. In ultimii 20 de ani se observa o crestere semnificativa a numarului de pacienti cu diabet zaharat tip 2 si obezitate. Aceasta crestere alarmanta a cazurilor este datorata cel mai probabil dezvoltarii socio-economice si stilului de viata. Steatohepatita nonalcoolica, manifestarea hepatica a sindromului metabolic, este in prezent principala cauza de afectiuni hepatice cronice si este o indicatie pentru transplantul hepatic.

A fost realizat un studiu retrospectiv in Marea Britanie pentru a investiga indicatiile, rezultatele si complicatiile biopsiei hepatice. De asemenea au fost investigate schimbarile aparute in privinta metodei de realizare a biopsiei hepatice si in ceea ce priveste utilitatea acestei proceduri. In acest scop au fost analizate toate biopsiile realizate intre anii 1986 si 2006, respectiv datele clinice de la 88 de pacienti care in aceasta perioada au efectuat 95 de biopsii hepatice.
In perioada 1986-1996, 95% dintre toate biopsiile efectuate au fost realizate fara ghidaj ecografic, doar 5% fiind realizat sub ghidarea ecografica. 33% dintre biopsii au fost realizate la pacienti cu ciroza biliara primitiva. Intre 1996 si 2006, 18% dintre biopsii au fost realizate fara ghidare ecografica, 78% fiind ghidate ecografic si 4% prin alte metode. Majoritatea biopsiilor hepatice (peste 40%) au fost realizate la pacienti cu teste hepatice anormale si infectie cu virus hepatic C. Scaderea numarului de biopsii hepatice pentru ciroza biliara primitiva se datoreaza dezvoltarii unor markeri sanguini siguri pentru confirmarea diagnosticului si evaluarea prognosticului si evolutiei. Cercetatorii au descoperit si o crestere a cazurilor de pacienti diagnosticati cu steatohepatita non-alcoolica (17% comparativ cu 26%).
Concluzia acestui studiu a fost ca biopsia a fost folositoare la confirmarea diagnosticului la peste 90% dintre pacientii cu teste hepatice anormale, dar cu rezultate nespecifice la alte teste screening pentru afectiuni hepatice. Biopsia s-a dovedit utila si in stadializarea afectiunilor hepatice permitand medicului sa depisteze evolutia afectiunii spre ciroza si sa includa pacientii in protocoale de tratament sau supraveghere.

Cea mai frecventa complicatie a fost durerea dupa efectuarea biopsiei (la 5,2% dintre pacienti). Nu s-au inregistrat decese datorate biopsiei dar complicatiile si esecurile datorate tehnicii de efectuare a biopsiei au fost mai mari in cazul biopsiei fara ghidare ecografica. Cele mai frecvente complicatii ale biopsiei au fost pneumotoraxul si singerarea de la nivelul capsulei hepatice.
Studiul confirma siguranta si necesitatea efectuarii biopsiei hepatice chiar si in spitalele mici, biopsia ghidata ecografic fiind in prezent metoda de electie pentru cei cu boli hepatice.
avatar
Hepatita C forum
Admin

Fibroza : A2F3
feminin Numarul mesajelor : 3950
Data de inscriere : 20/08/2009
Varsta : 43

Sus In jos

Fibroscan

Mesaj  Hepatita C forum la data de Joi Oct 15, 2009 9:17 am

Ce este FibroScan ?
FibroScan este un dispozitiv ultramodern neinvaziv pentru determinarea gradului de fibroza si stadializarea hepatopatiei.
FibroScan (elastografia) este o tehnica recent introdusa, ce permite cuantificarea fibrozei hepatice pe baza analizei deplasarii unei unde elastice de soc care se propaga in tesutul hepatic.

Ce avantaje prezinta FibroScan ?
Metoda de stabilire a prognosticului cu ajutorul FibroScan-ului este indolora si neinvaziva, fiind caracterizata de simplicitate, rapiditate, reproductibilitate.
Rezultatul este imediat.
Procedura poate fi efectuata ori de cate ori este necesar, in special pentru evaluarea rezultatelor unui tratament.
Spre deosebire de FibroScan, punctia biopsie hepatica este o metoda invaziva, care poate avea contraindicatii si are limite inerente metodei.
Tehnicile neinvazive apar ca o alternativa la punctia biopsie hepatica, cu o performanta care tindesa se apropie de cea a examenului morfologic. Indicatile lor cuprind delimitarea fibrozelor usoare de cele severe, cu scop diagnostic sau pentru de recrutare in tratament, substituindu-se examenului morfologic.

Cum functioneaza FibroScan ?
Principiul de functionare al aparatului are la baza rezultatul studiilor histologice: cu cat ficatul este mai dur, cu atat gradul fibrozei este mai ridicat.
Elasticitatea ficatului poate fi utilizata pentru evaluarea stadiului fibrozei. Pentru a o determina, aparatul emite o unda de soc plecand de la peretele toracic si masoara viteza acestuia cu ajutorul unui fascicul de ultrasunete.
Masurarea elasticitatii ficatului este de fapt media a multiple masuratori efectuate in acelas punct de impact. Sunt validate de catre aparat numai undele a caror viteza este constanta in parenchimul hepatic, ceea ce determina eliminarea artefactelor.
Volumul explorat este de cel putin 100 de ori superior esantionului tisular obtinut prin biopsia hepatica, un punct important fiind recunoasterea heterogenitatii distributiei fibrozei hepatice.

Cum se poate efectua testul FibroScan ?
Aceasta testare poate fi efectuata atat la recomandarea medicului specialist, cat si la solicitarea pacientului, pe baza unei programari telefonice prealabile, cu cel putin 24h inainte de ziua aleasa (http://www.cdt-babes.ro/noutati/fibroscan.php). Manevra este nedureroasa, nu necesita o pregatire prealabila, iar rezultatul este eliberat pe loc.

Pentru un diagnostic precis se recomanda si efectuarea ansamblului de teste FibroTest - Actitest.

_________________
Cele mai importante lucruri în lume au fost realizate de oameni care au continuat să încerce chiar şi când se părea că nu mai este nici o speranţă. Dale CarnegieCiteşte   REGULAMENTUL înainte de a posta pe forum!
avatar
Hepatita C forum
Admin

Fibroza : A2F3
feminin Numarul mesajelor : 3950
Data de inscriere : 20/08/2009
Varsta : 43

Sus In jos

Testele sanguine uzuale

Mesaj  Hepatita C forum la data de Dum Noi 14, 2010 12:57 am
Unde range = valoare.

sursa: hepatitiscnewdrugs.blogspot.com

_________________
Cele mai importante lucruri în lume au fost realizate de oameni care au continuat să încerce chiar şi când se părea că nu mai este nici o speranţă. Dale CarnegieCiteşte   REGULAMENTUL înainte de a posta pe forum!
avatar
Hepatita C forum
Admin

Fibroza : A2F3
feminin Numarul mesajelor : 3950
Data de inscriere : 20/08/2009
Varsta : 43

Sus In jos

Re: Rezultate de laborator în Hepatita C

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum