HEPATITA - C

GGT (Gama glutamil transferaza)

In jos

Gama-Glutamil Transferaza - GGT

Mesaj  Hepatita C forum la data de Sam Aug 29, 2009 11:40 am

Gama-Glutamil Transferaza - GGT - enzima a carei dozare in sange permite aprecierea functiei hepatice si biliare. Concentratia ei este crescuta in hepatita, mai devreme decat a transaminazelor, iar scaderea ei are loc mai lent decat regresia hepatitei. Este crescuta si in staza biliara, in crize si in unele tumori hepatice.

GGT – gama-glutamiltranspeptidaza catalizeaza transferul grupului γ–glutamil de la peptide ca glutationul (GSH) catre alti aminoacizi. GGT este o proteina heterodimerica, fiecare subunitate constand dintr-un singur lant polipeptidic. Este localizata la nivelul membranei citoplasmatice a numeroase celule, centrul activ al enzimei fiind situat la exterior. Suprafata luminala a celulelor cu functii secretorii sau absorbtive este in mod special bogata in GGT, dar si suprafata bazolaterala a celulelor tubulare renale contine de asemenea GGT. GGT joaca un rol important in metabolismul mediatorilor inflamatiei, cum ar fi leucotrienele, substantelor carcinogene si toxice.
GGT masurat in ser provine in special din ficat. Cea mai mare parte este legata de lipoproteine, in special HDL, dar si de LDL. O mica portiune este hidrosolubila, fiind asemanatoare GGT eliberat de proteaze din membrana celulelor hepatice. GGT legat de HDL predomina in bolile hepatice non-icterice, in timp ce GGT legat de LDL este crescut in colestaza, iar forma hidrosolubila intr-o varietate de boli hepatice.
GGT este indepartat din plasma prin bila, activitatea enzimei in bila fiind de 10 ori mai mare decat cea plasmatica. O mica parte este degradata de rinichi si eliminata prin urina.
Sinteza GGT poate fi indusa in ficat de colestaza, consumul cronic de alcool si de dozele terapeutice ale unor medicamente, cum ar fi fenitoina. Nivelul GGT este crescut in celulele tumorale din hepatom, in hepatocitele comprimate de tumori hepatice si in ariile regenerative din ficatul cirotic. Cresterea nivelului seric al GGT se datoreaza de asemenea lezarii membranei celulare prin toxice (inclusiv alcoolul), ischemie, infectii sau detasarii enzimei de la nivelul membranei celulare ca urmare a actiunii detergente a acizilor biliari. GGT este o enzima specifica ficatului si ductelor biliare.

_________________
Cele mai importante lucruri în lume au fost realizate de oameni care au continuat să încerce chiar şi când se părea că nu mai este nici o speranţă. Dale CarnegieCiteşte   REGULAMENTUL înainte de a posta pe forum!
avatar
Hepatita C forum
Admin

Fibroza : A2F3
feminin Numarul mesajelor : 3950
Data de inscriere : 20/08/2009
Varsta : 43

Sus In jos

GGT (Gama glutamil transferaza)

Mesaj  joy.division la data de Dum Feb 07, 2010 10:47 pm

GGT

Denumirea ştiinţifică: Gama glutamil transferaza
Altă denumire: Gamma-glutamyl transpeptidaza, GGTP
Definiţie şi caracteristici:
GGT este o enzimă situată în ficat, prezentă în sănge în cantităţi mici. Atunci cînd ficatul este afectat, nivel enzimei creşte.
Reprezintă cea mai sensibilă enzimă a ficatului în depistarea problemelor cauzate de bilă. De obicei, testul pentru GGT este indicat împreună cu alte analize pentru persoanele care au suferit boli ale ficatului sau prezintă simptome precum: icterul , greaţa, stări de vomă, dureri abdominale, iritaţii sau oboseală. Nivelul de GGT creşte în majoritatea afecţiunilor sau ale bilei, dar nu poate ajuta la diferenţierea acestora.

Valori normale : Barbati -(9-50) ; Femei (8-40), dar aceste valori trebuie luate ca titlu informativ, ele fiind diferite de la un laborator la altul , in functie de reactivii utilizati.
Ce indică:
Testul GGT ajută la detectarea rănilor existente la nivelul ficatului sau ductului bilei. Se foloseşte fie în cazul pacienţior suspectaţi de a suferi boli ale ficatului, fie doar pentru a afla cauza altor schimbări. Măsurarea GGT este, deasemenea, folosită şi pentru depistarea consumului excesiv de alcool(nivelurile Ggt sunt ridicate în aproape 75% dintre alcoolici).

Când se efectuează:
Medicul poate dori efectuarea tesării GGT împreună cu alte teste pentru a evalu pacienţii care prezintă semne ale bolilor ficatului. Printre aceste simptome întâlnim icter, ameţeli, sări de vomă, dureri abdominale, umflaturi, oboseală şi mâncărimi.

Ce înseamnă rezultatele:
Niveluri ridicate ale GGT indică existenţa unor probleme ale ficatului, fără a le putea specifica. Aceste probleme pot apărea ca urmare a unor boli ale ficatului, a insuficienţei cardiace, consumului de alcool sau consumul excesiv de medicamente.

Alte informaţii:
Nivelul GGT creşte odată cu vârsta, în cazul femeilor, dar nu şi în cazul bărbaţilor.

_________________

Daca te uiti mult timp in abis, abisul se va uita la randul sau in tine. F.Nietzsche

joy.division
Admin

masculin Numarul mesajelor : 1468
Data de inscriere : 20/08/2009
Varsta : 46
Localizare : Oradea
Stare de spirit : depresiva

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum