HEPATITA - C

A-0)Dictionar medical pentru boli hepatice

In jos

A-0)Dictionar medical pentru boli hepatice

Mesaj  Gion la data de Sam Mar 27, 2010 1:50 pm

Abdomen
Burta, cavitatea care contine majoritatea organelor digestive: stomac, ficat, colecist = vezicula biliara= fiere, pancreas, splina, duoden, intestin subtire, intestin gros, vezica urinara, rinichi, glande suprarenale, ovare, trompe uterine, uter, vagin, vase de sange, vase limfatice, ganglioni limfatici, nervi
Albumina
Proteina case se sintetizeaza (fabrica) in ficat si circula in sange, unul din rolurile ei fiind retinerea apei in vase; in bolile de ficat severe - ciroza-, albumina este scazuta in sange, consecinta fiind aparitia edemelor si ascitei prin iesirea apei din vase.
Alcool (alcohol, engl)

Substanta toxica care poate cauza numeroase boli (vezi subiectul pe www.despreboli.ro), cel mai frecvent ciroza hepatica sau hepatita alcoolica. Cantitatea de alcool care nu cauzeaza organismului este zero.
Anasarca
Lichid in cantitate mare retinut in organism sub piele (edeme), in torace (pleurezie), in abdomen (ascita) sau pericard (pericardita); termenul este sinonim cu “edeme generalizate”.
Cauzele pot fi diferite : boli de inima, sindrom nefrotic (boala de rin ichi in care se pierd proteine prin urina), ciroza, hipoproteinemii din sindroame de malabsorbtie (proteine scazute in organism pentru ca nu se absorb din intestin), etc.
Anemia in bolile de ficat (anaemia in liver diseases, engl)

Este frecventa, avand drept cauze: pierderi de sange (prin gingii, ulcer, gastrita, hemoroizi), lipsa de absorbtie a elementelor necesare fabricarii sangelui (vitamina B12, acid folic, fier), sau distrugerea globulelor rosii in splina care este frecvent marita la cirotici.
Anorexie (anorexia, anorexy, engl)

Lipsa poftei de mancare; este un simptom nespecific care are rolul de a proteja organismul de substantele potential toxice din alimente, de a proteja energia organismului - care se consuma si prin digestie-, sau de a proteja tubul digestiv; apare in majoritatea bolilor, iar revenirea poftei de mancare semnifica de obicei evolutia buna a bolii.
Ascita (ascites ,engl)

Acumulare de lichid in cavitatea abdominala; cauzele pot fi diferite - boli de inima, ciroza hepatica, boli de rinichi, infectii abdominale, inflamatii abdominale neinfectioase, tuberculoza peritoneala, boli de colagen cu afectarea peritoneului, sangerari - sarcina extrauterina-.
Astenie (asthenia, engl)

Oboseala; este un simptom nespecific, fiind prezent in multe boli - printre care si boli de ficat- sau la persoane sanatoase (suprasolicitare, stres, lipsa de odihna, nevroze, etc)
Balonare (meteorism, engl)

Marire de volum a abdomenului datorata gazelor intestinale; este frecventa in bolile de ficat si cai biliare, datorita digestiei dificile cauzata de tulburarea functiilor hepatice sau sintezei si excretiei bilei (fierii).
Bautura alcoolica (alcohol ,engl)

Orice bautura care contine alcool, indiferent de concentratia alcoolica; alcoolul, indiferent de tarie, este contraindicat in toate bolile de ficat,
Biopsia hepatica (liver needle biopsy , engl)

Metoda prin care se extrage un fragment de ficat cu acul - de obicei- pentru a fi examinata la microscop; in multe tari biopsia hepatica se face fara a se interna bolnavul, in Romania de obicei se face o internare de o zi sau doua; vezi subiectul de pe site
Burta (abdomen , engl)
Abdomen; popular termenul este sinonim cu “Stomac”, dar anatomic stomacul este doar un organ al cavitatii abdominale, nu tot abdomenul; vezi subiectul pe site.
Ciroza hepatica (liver cirrhosis, engl)

Stadiul final de evolutie a unei boli de ficat, indiferent de cauza sa.
Are trei stadii evolutive = stadii Child- Pough :A, B si C.
Ciroza biliara (biliary cirrhosis, engl)

O forma de ciroza datorata imbolnavirii initiale a cailor biliare; exista ciroza biliara primitiva - de cauza necunoscuta, imunologica, si ciroza biliara secundara = datorata unor ictere mecanice prelungite
Ciroza compensata (compensated cirrhosis, engl)

Ciroza hepatica fara lichid si cu analize apropiate de normal
Ciroza decompensata (decompensated cirrhosis, engl)

Ciroza hepatica cu ascita (ciroza decompensata portal), sau cu analizele pentru functia hepatica modificate (ciroza decompensata parenchimatos)
Colecistita litiazica (litiasis colecistitis , engl)

Inflamatia sau infectia veziculei biliare (colecistului) care are pietre (litiaza).
Colica biliara (biliary colic/pain , engl)

Durere de colecist datorata de obicei pietrelor (litiazei ) dar si altor cauze -infectii, paraziti, dischinezie, polipi, etc.
Diuretic (diuretics, engl)

Medicament (sau ceai) al carui efect principal este eliminarea unei cantitati crescute apa prin urina. Se administreaza obisnuit in ciroza cu lichid - spironolactona, diurex, aldactone, dar si in boli de inima.

Diureza (diuresis, engl)

Cantitatea de urina eliminata de o persoana zilnic; reprezinta un indicator important al efectelor tratamentului diuretic la bolnavii cu ciroza hepatica si ascita (lichid in burta).
Durere de ficat (liver pain, hepatalgia, engl)

Se mai numeste hepatalgie; este relativ rara - boli de inima, tumori de ficat, ictere mecanice, hepatite acute. De obicei in ciroza sau hepatita cronica ficatul nu este dureros.
Edeme (edema , engl)

Prezenta de lichid in exces sub piele, vizibila prin umflarea zonelor respective (membre inferioare, pleoape, abdomen, torace, etc). Acumularea de lichid poate fi data de scaderea eliminarii sale prin rinichi, dar si de cauze locale (inflamatii, infectii, traumatisme, rupturi vasculare ,etc). In ciroza edemele apar cam in acelasi timp cu ascita sau putin dupa aceasta.
Encefalopatie hepatica (liver encephalopathy, engl)

Tulburare a constientei care apare de obicei in ciroza hepatica (dar si in unele hepatite fulminante), si se datoreaza intoxicarii creierului prin substante toxice care nu mai pot fi neutralizate de ficatul bolnav.
In ciroza cele mai frecvente cauze de encefalopatie sunt: hemoragiile digestive, consumul de carne in exces, consumul de alcool, medicamente, infectii cu diferite localizari, infectarea lichidului din abdomen (ascita).
Aparitia encefalopatiei la un bolnav cu ciroza reprezinta o urgenta medicala..

Epistaxis (epistaxis ,engl)

Pierdere de sange pe cale nazala. Este frecventa in ciroza hepatica, dar poate avea si alte cauze (vezi subiectul pe www.despreboli.ro)
Ficat marit (hepatomegaly, engl)

Se mai numeste hepatomegalie; poate fi prezenta in hepatite acute, boli de inima, tumori de ficat, ficat alcoolic, ficat gras, boli metabolice de ficat - amiloidoza, glicogenoze, hemocromatoza-, ictere mecanice, hemangioame gigante, chiste hepatice. In hepatita cronica si ciroza ficatul de obicei nu este marit.
Fiere blocata
Nu exista acest termen medical, probabil prin aceasta se intelege imposibilitatea evacuarii fierii (bilei) datorita “astuparii” canalului de evacuare cu un calcul (piatra).
Ficat gras
Incarcarea cu grasime a ficatului, care poate fi data de diabet, alcool, virusuri, medicamente, obezitate; poate evolua catre ciroza hepatica.
Fiere hipotona
Fiere care este mai lenesa, se evacueaza mai greu si cu dureri.
Fiere (colecist) cudat
Fiere indoita, de obicei este si lenesa, poate da simptome ca de dischinezie biliara.
Flapping tremor
Tremuraturi ale degetelor mainilor care apar in ciroza, in momentul in care bolnavul este pe cale sa intre in coma; in aceasta perioada, alte simptome premergatoare intrarii in coma sunt vorbirea greoaie, raspuns lent la intrebari, dezorientare (bolnavul nu mai stie cati ani are, ce zi este, unde sa afla, etc). In aceste conditii bolnavul trebuie internat de urgenta in spital.
Aparitia tulburarilor de constienta la un bolnav cu ciroza reprezinta o urgenta medicala.
Ginecomastia (gynecomastia, engl)

Marirea sanilor la barbat; apare frecvent in bolile de ficat - in special in ciroza-, datorita incapacitatii ficatului de a face inactivi hormonii de feminitate, dar si in cazul tratamentului cu spironolactona sau diurex.
Hemangioame hepatice (liver haemangioma/hemangioma , engl)

Vase de sange dezvoltate sub forma de ghem cu localizare in ficat. In general nu dau nici un simptome, si nu se trateaza. Diagnosticul lor se face prin ecografie abdominala.
Hepatita (hepatitis, engl)

Imbolnavirea ficatului din cauze diferite; poate sa fie cu icter, sau fara icter (”hepatita ascunsa”).
Hepatita acuta (acute hepatitis, engl)

Hepatita cu debut recent, evolutie relativ scurta- sub 6 luni- si evolutie de obicei catre vindecare. Poate avea cauza virala - virusuri hepatitice sau nonhepatitice- alcoolica, toxica, autoimuna, etc. In hepatita acuta tranzaminazele sunt crescute de peste 10 ori fata de valoarea maxima normala.
Hepatita ascunsa
Termenul nu exista in literatura medicala romaneasca sau straina, dar este uneori folosit de pacienti pentru a denumi o forma de hepatita care nu se manifesta cu toate simptomele caracteristice acestei boli, sau nu are nici un fel de simptom, fiind descoperita cu ocazia unor analize efectuate pentru altceva (control, alta boala, etc)
Hepatita cronica (chronic hepatitis, engl)

Imbolnavire a ficatului care are evolutie lunga- 10-15 ani, si se poate vindeca sau evolua catre ciroza. Cauzele sunt aceleasi ca la hepatita acuta, dar factorul cauzal trebuie sa evolueze mult timp (alcool, toxice), sau daca virusurile sunt cauza, intre momentul hepatite acute si aparitia celei cronice trec ani sau zeci de ani. In hepatitele cronice transaminazele sunt crescute de sub 10 ori valoarea normala, iar cresterea dureaza mai mult de 6 luni.
Hepatita virusala (viral hepatitis, engl)

Forma de hepatita cauzata de virusuri hepatitice (A, B, C, D, E, F, G, TT) dar si altele - virusul Epstein-Barr, citomegalic, virusul febrei galbene, adenovirusuri, virusul herpes simplex, enterovirusuri (Coxsackie), arbovirusuri (virusul febrei Denga,virusul amaril, etc.
Hepatita alcoolica (alcoholic hepatitis, engl)

Imbolnavire a ficatului tip hepatita acuta, cauzata de consumul excesiv de alcool. Se poate insoti de icter, varsaturi cu sange = hematemeza, ascita = lichid in abdomen, coma si uneori deces.
Hepatita toxica (toxic hepatitis, engl)

Hepatita acuta datorata unor substante care nu pot fi detoxifiate de ficat: alcool, medicamente, tetraclorura de carbon, ceaiuri, ciuperci.
Hepatita medicamentoasa (medicamentous hepatitis, engl)

Hepatita acuta ce poate cauzata de multe medicamente, cele mai frecvent implicate fiind: nitrofurantoin, paracetamol, tetracicline, halotan, alopurinol, metotrexat, paduden, salicilati, hidrazida, augmentin, clordelazin, saruri de aur, fenilbuitazona, eritromicina, fenobarbital , procainamida, amiodarona. etc.
Alaturi de toxicitatea asupra rinichiului, toxicitatea asupra ficatului reprezinta cel mai important si periculos efect secundar al medicamentelor.
Hepatita autoimuna (autoimmune hepatitis, engl)

Tip de hepatita cronica in care distrugerea ficatului are loc prin autoanticorpi produsi de organism impotriva unor structuri ale propriului ficat.
Hepatomegalie (hepatomegaly , engl)

Ficat marit - vezi anterior
Hematochezie (hematochezia , engl)
Eliminarea de sange nedigerat prin rect; arata o sangerare din tubul digestiv inferior = intestin subtire, gros sau rect.
Hemoragie digestiva superioara (upper digestive haemorrhage, engl)

Pierdere de sange de la nivelul tubului digestiv superior - esofag, stomac duoden. Se poate elimina la exterior pe gura (hematemeza - eliminare de sange proaspat, cheaguri sau digerat, cu aspect de “zat de cafea”) sau prin anus (ca sange digerat = scaun melenic, negru si moale ca pacura, sau cheaguri, sange nedigerat = hematochezie, rectoragii). Printre cauzele de sangerare se numara ulcere, gastrite erozive, ciroza hepatica.
Reprezinta o urgenta medicala; in cazul aparitiei la un bolnav cu ciroza hepatica, riscul vital este mare daca sangerarea este prin ruptura de varice esofagiene.
Hemoragie digestiva inferioara (lower digestive haemorrhage, engl)

Pierdere de sange in tubul digestiv provenind de mai jos de duoden. Se elimina prin anus anus sub forma de cheaguri, sange nedigerat = hematochezie, rectoragii, si mai rar ca sange digerat = scaun negru. Printre cauze se numara hemoroizii, fisuri anale, cancere, hemangioame, diverticuli - vezi subiectul pe www.despreboli.ro. Bolnavii cu ciroza pot avea hemoragie digestiva inferioara prin hemoroizi - cel mai frecvent.
Hernie ombilicala (umbilical hernia , engl)

Dilatarea peretelui abdominal la nivelul ombilicului (buricului), cu iesirea unui segment de intestin prin orificiul largit. In cazul bolnavilor cu ciroza si lichid, hernia se umple cu lichid, avand forma de balon umplut cu apa.
Hipo (hypo, engl)

Prefix (grup de litere din fata unui cuvant) care are semnificatia de “scazut”; de exemplu hipoalbuminemie = scaderea concentratiei albuminei , situatie frecventa in ciroza hepatica
Hiper (hyper, engl)

Prefix care are semnificatie de “crescut”; de exemplu hipergamaglobulinemie= cresterea concentratiei gamaglobulinelor din sange, situatie frecventa in bolile de ficat, evidentiabila prin efectuarea electroforezei
Icter (jaundice/icterus, engl)

Coloratia galbena a pielii si ochilor. Apare de obice in hepatita acuta virala, dar si in ciroza decompensata, obstructii ale canalelor biliare, hepatite cronice, distrugerea de globule rosii in exces = icter hemolitic.
Icter mecanic (mechanical/mecanic/obstructive jaundice , engl)

Icter ce apare prin obstructia cailor biliare, cu imposibilitatea trecerii bilei in intestin; bila reflueaza in sange si apoi trece in piele si mucoase.
Printre cauze se numara tumori de cai biliare sau pancreas, litiaza biliara (pietre in caile biliare), paraziti in caile biliare, infectii ale cailor biliare = angiocolita, colecistita.
Infectarea ascitei (bacterial peritonitis, engl)

Inmultirea microbilor in lichidul din burta la bolnavii cu ciroza se poate produce “de la sine “ = peritonita bacteriana spontana (microbii trec in lichid din intestin), prin perforarea unui organ abdominal , prin ruperea unei hernii ombilicale, sau prin extrageri repetate ale lichidului de ascita de catre medic.
Reprezinta o urgenta medicala, cu risc mare de deces.
Interferon (interferon , engl)
Substanta produsa de organism cu rol in apararea impotriva infectiilor. Ulterior a fost sintetizata industrial, fiind utilizata in tratamentul diferitelor boli printre care si hepatitele cronice sau cancerele de ficat.
Lamivudina (lamivudin , engl)

Medicament antiviral, care se foloseste in tratamentul hepatitei cronice cu virus B.
Omfalocel (umbilical hernia , engl)

Hernie ombilicala la cirotic, umpluta cu lichid de ascita; are forma de balon umplut cu apa, in unele situatii pielea se poate eroda si rupe, cu scurgerea ascitei.

Palme hepatice (hepatic palmar erythema , engl)

Roseata pe marginea palmelor care apare de obicei in bolile de ficat.
Paracenteza (paracentesis, engl)

Extragerea lichidului din abdomen prin intermediul unui ac. Se face in ciroza hepatica dar si in ascite de alta cauza.
Punctie (puncture/puncture biopsy, engl)

Extragerea unei probe ( lichid, tesut normal sau patologic), utilizand un ac obisnuit sau modificat.
In bolile de ficat se face frecvent punctia ascitei (lichidului din burta) sau punctia-biopsie a ficatului (extragerea cu acul a unui fragment de tesut hepatic).
Prurit (pruritus , engl)

Mancarime de piele; este frecventa in bolile de ficat in care eliminarea bilei este dificila = boli colestatice.
Sangerare rectala (rectal bleeding , engl)

Se mai numeste rectoragie; poate sa apara in ciroza prin ruperea hemoroizilor, sau leziuni ale mucoasei rectale.
Semne (signs, engl)

Sunt elemente de boala pe care medicul (uneori si pacientul) le poate constata prin simturile lui (auz, vaz, pipait, miros); cele mai frecvente semne din bolile de ficat sunt: icterul (colorarea galbena a pielii si albului ochilor), palmele hepatice (vezi mai departe dictionarul), stelutele vasculare (vezi mai departe dictionarul), ginecomastia (vezi mai departe dictionarul), hepatomegalia (vezi mai departe dictionarul), ascita (vezi mai departe dictionarul).
Simptome (symptoms, engl)

Se numeste simptom senzatia pe care o are un bolnav, iar medicul nu le poate constata; cele mai importante simptome din bolile de ficat sunt astenia (oboseala), anorexia (lipsa poftei de mancare), pruritul, balonarea, si mult mai rar greata sau durerea sub coasta dreapta.
Stelute vasculare (spider-like blood vessels , engl)
Pete care apar pe piele, avand forma unor firisoare rosietice foarte subtiri, ce se unesc in centru avand forma oarecum de stea; apar in ciroza hepatica, indiferent de stadiul sau.
Timol/Thymol
Analiza nespecifica, care putea sa sugereze ca persoana respectiva ar putea avea o boala de ficat. Nu se mai face in prezent, existand multe alte analize care arata mai corect starea ficatului.
Transaminaze (transaminases , engl)

Enzime care se gasesc in celule hepatice, iar prin distrugerea lor trec in sange fiind crescute mai mult decat in mod normal. Sunt crescute in hepatita acuta (de peste 10 ori normalul) si cronica (de sub 10 ori normalul), ciroza hepatica, in alte boli hepatice, dar si in unele boli musculare sau infarctul de miocard. Scad progresiv in ciroza, datorita lipsei tesutului hepatic care le produce (nu mai au unde sa se produca)
Transplant de ficat (liver transplant / transplantation , engl)

Inlocuirea ficatului in bolile hepatice care nu mai pot fi tratate, in special ciroza hepatica avansata, dar si cancere hepatice, intoxicatii acute - medicamentoase sau cu ciuperci-, boli autoimune hepatice. Transplantul se poate face cu donator cadavru, sau donator viu - in aceasta situatie transplantandu-se doar o portiune din ficatul donatorului.
Varice esofagiene (esophageal varices , engl)

Dilatarea unor vene din esofag, care astfel devin vizibile la endoscopie sau le examinarea radiologica cu bariu.
In ciroza varicele sunt de 4 grade, cel mai avansat fiind gradul IV.
Varicele de gradul III dar mai ales IV, au risc de rupere.

Gion
Admin

Fibroza : Fibroscan-F1
masculin Numarul mesajelor : 2967
Data de inscriere : 19/08/2009
Varsta : 48
Localizare : Italia
Stare de spirit : acceptabila

http://hepatita-c.forumz.ro

Sus In jos

Tabel cu definitii

Mesaj  Gion la data de Mier Iun 23, 2010 10:39 pm

RVR Rapid virological response = Raspuns virusologic rapid
HCV-RNA
negativ dupa 4 saptamani de terapie
EVR Early virologic response =
Raspuns vurusologic precoce
HCV-RNA negativ dupa 12 saptamani de terapie
SVR Sustained Virological Response = Raspuns virusologic sustinutHCV-RNA nerelevabil la sfarsitul tratatamentului si la 24 de saptamani de la sfarsitul acestuia
Breakthrough= pozitiv inainte de terminarea tratamentuluiHCV-RNA nerelevabil in timpul tratamentului,dar imediat pozitiv inainte ca tratamentul sa se termine
Non Response = nu a raspunsHCV-RNA pozitiv la sfarsitul tratamentului
Relapse = recidivatHCV-RNA negativ la sfarsitul tratamentului dar din nou pozitiv in timpul asteptarii celor 6 luni
ETR End of Treatment Response = Raspuns la sfarsitul tratamentuluiHCV-RNA nedetectabil la sfarsitul tratamentului(24 saptamani ptr HCV genotipul 2 si 3 (si16 saptamani ptr tratamente precoce in cazul de genotipul 2,),48 de saptamani ptr genotipul 1 si 4)

_________________
hcv-2008,genotip 1b,Fibroscan -F1,ultima viriemie din anul 2012-1 000 000, relapser

Gion
Admin

Fibroza : Fibroscan-F1
masculin Numarul mesajelor : 2967
Data de inscriere : 19/08/2009
Varsta : 48
Localizare : Italia
Stare de spirit : acceptabila

http://hepatita-c.forumz.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum