HEPATITA - C

g.3.) Diabetul zaharat

In jos

Diabetul de tip 2

Mesaj  Hepatita C forum la data de Sam Sept 19, 2009 9:22 am

Diabetul de tip 2

Hepatologie: septembrie 2009
Kerry-Lee Milner, Donald Chisholm, Jacob George/Institutul de Cercetări Medicale, Universitatea din New South Wales, Sydney, Australia

Datele epidemiologice, clinice, precum şi datele de laborator indică faptul că în afară virusul hepatitic c care cauzează prejudicii hepatice cronice, infecţia este asociată cu boli extrahepatice. Cea mai importantă dintre consecinţele sistemice de hepatită cronică C (CHC) este o dovadă că rezultatele infecţiei cu virusul în sechele metabolice interacţionează cu metabolismul glucozei lipidelor, rezultând rezistenţa la insulină (IR), diabet de tip 2, şi hipocolesterolemia. Multiple studii au identificat asocierea dintre CHC, IR, şi a diabetului de tip 2. Prevalenţa diabetului zaharat în CHC este între 19% -33%, este specific pentru virusul hepatitic C, comparativ cu alte boli hepatice cronice, cum ar fi hepatita B cronică, unde este independent de gradul de severitate al fibrozei hepatice şi incidenţa acestuia este crescută la pacienţii cu CHC după transplant de ficat. O asociaţie cauzală este în continuare sugerată de rezultatele de eradicare a virală care au dus la ameliorarea sensibilităţii la insulină.

Abrevieri: CHC, hepatită cronică C; VHC, virusul hepatitei C; HOMA-IR, modelul homeostazei de rezistenţă la insulină; HOMA-B, modelul homeostazei a funcţiei celulelor; IR, rezistenţa la insulină, IL, interleukina, TNF-, tumoare factor de necroză-alfa.

În diabet zaharat tip 2, care nu este asociat cu CHC, deficienţele în acţiunea insulinei (rezistenţa la insulină) precede dezvoltarea diabetului zaharat. În ceea ce priveşte IR în CHC, un număr de studii cu ajutorul HOMA-IR (modelul homeostaziei de IR, bazat pe recoltarea glucozei plasmatice à jeun şi la nivel de insulină) au fost găsite nivele reduse a sensibilităţii la insulină, la subiecţii nondiabetic cu fibroza hepatică minimă; HOMA-B (modelul homeostaziei a funcţiei celulelor, de asemenea, bazate pe recoltarea glicemiei à jeun şi nivelul de insulină) nu a sugerat un defect de insulină secretorie, dar acest lucru are nevoie de evaluare mai adecvată. Asociere între CHC şi IR este de o importanţă clinică pentru un hepatolog, pentru că IR este un predictor de progresie a fibrozei şi de răspuns redus la tratament antiviral, indiferent de genotip.

Înţelegerea fiziopatologiei IR, în CHC a fost limitată de o serie de factori. De exemplu, HOMA-IR reflectă starea de repaus alimentar, nu se distinge între IR periferice şi hepatită şi nu a fost validat în grupe de pacienţi cu afecţiuni hepatice. Mai mult decât atât, factorii care contribuie la IR, cum ar fi etnia, steatoza hepatică, distribuţia ţesutului adipos şi antecedente familiale de diabet zaharat tip 2 nu au fost întotdeauna evaluate. Până în prezent, fiziopatologia IR în CHC nu este bine definită şi nu este clar dacă rezistenţa la insulină e o consecinţă directă a virusului sau în cazul în care apar prin mecanisme indirecte, cum ar fi acumularea de lipide sau secreţia de citokine. În cele din urmă, a existat, de asemenea, unele sugestii că, IR în CHC pot fi genotip-specifice, cu un studiu care să arate scoruri mai mici HOMA-IR în genotip 3, mecanism care nu a fost elucidat.
Rezultă un proces inflamator cronic în ficat, în cazul în care există o apropiere între hepatocite, celulele Kupffer, infiltrarea şi sistemul imunitar. Această stare inflamatorie cu activare de citokine proinflamatorii, cum ar fi factorul de necroza tumorală-alfa (TNF-) şi interleukina-6 (IL-6), împreună cu efectele virusului asupra metabolismului lipidelor hepatice, poate inhiba căile de semnalizare a insulinei în ficat, creşterea steatozei, precum şi inducerea IR hepatică. Un locus hepatic a IR este sugerat, de asemenea, de un model mouse transgenic de proteine de bază VHC. Acest mouse transgenic dezvoltă IR hepatică (înainte de dezvoltarea steatozei hepatice) cu niveluri intrehepatice TNF crescute. Acumularea de lipide în ficat ca urmare a infecţiei cu virus, induse de schimbări în gene lipogenice şi disfuncţii mitocondriale au fost propuse, de asemenea, ca factori care contribuie la inhibarea insulinei. Mai multe studii umane demonstrează niveluri crescute de TNF (în ser şi ficat) în CHC, care pot contribui la IR hepatică. Cu toate acestea, nivelurile TNF nu au fost puternic corelate cu IR şi în mod similar, niveluri crescute TNF se găsesc şi în alte boli hepatice cronice, cum ar fi hepatită cronică B, care nu sunt asociate cu IR.
De interes, nu a existat nici o corelaţie între IR şi încărcătura virală. De asemenea, trebuie remarcat faptul că ficatul gras nu a fost în mod semnificativ diferit, deşi nivelul mediu în genotip 3 a fost cu 50% mai mare decât în non-genotipul 3.

sursa: aici
avatar
Hepatita C forum
Admin

Fibroza : A2F3
feminin Numarul mesajelor : 3950
Data de inscriere : 20/08/2009
Varsta : 43

Sus In jos

Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)

Mesaj  Hepatita C forum la data de Sam Apr 17, 2010 8:27 am

Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)

Generalitati
Diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este o boala endocrina caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic. Diabetul apare cand pancreasul
secreta cantitati insuficiente de insulina sau modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei (zaharului) de catre celule. Un alt rol al acestui hormon este de a stoca surplusul de zahar in depozite la nivelul muschilor, tesutului adipos si ficatului. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului in sange (glucoza din sange, glicemia) este mult prea mare iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor.
Controlul glicemiei este metoda cea mai eficienta de prevenire a aparitiei complicatiilor diabetul zaharat tip 2, mai ales ale complicatiilor cardiovasculare. Majoritatea pacientilor cu diabetul zaharat tip 2 isi pot desfasura normal activitatile cotidiene atunci cand reusesc sa tina sub control nivelul glicemiei prin exercitii fizice, dieta corespunzatoare si medicatia hipoglicemianta.
Din ce in ce mai multi adulti si copii dezvolta diabet zaharat de tip 2, datorita obiceiurilor alimentare nesanatoase si a sedentarismului.

Cauze

Diabetul zaharat de tip 2 apare:
- cand celulele organismului nu raspund la actiunea insulinei, situatie in care celulele nu mai utilizeaza glucoza sanguina pentru producerea de energie, numita rezistenta periferica la actiunea insulinei;
- pancresul nu mai produce suficienta insulina.
Supraponderabilitatea, lipsa exercitiilor fizice, sedentarismul si istoricul familial de diabet insulino-independent, cresc riscul de a dezvolta diabetul zaharat tip 2.

Simptome

In stadiul incipient al bolii, nivelul glicemiei creste foarte lent, astfel incat pacientul este asimptomatic. O treime din pacientii cu diabet nu stiu ca sufera de aceasta boala.
Simptomele de diabetul zaharat includ:
- sete
- poliurie (urinare in cantitate mai mare)
- polifagie (apetit crescut)
- scadere in greutate
- oboseala.
Alte semne de diabetul zaharat:
- numeroase infectii sau vindecare lenta a ranilor
- vedere intetosata
- furnicaturi sau amorteala la nivelul membrelor
- numeroase infectii ale pielii sau ale tractului urinar
- vaginite.

Unii pacienti care au deja alte boli cronice grave sunt diagnosticati cu diabetul zaharat tip 2. In timp, pot apare complicatii renale, oculare, cardiovasculare si nervoase.
Semnele de alarma ale acestor complicatii sunt:
- amorteli, furnicaturi, durere, arsura, umflarea membrelor superioare sau inferioare (neuropatie diabetica)
- vedere intetosata, distorsionata sau puncte luminoase sau intunecate in campul vizual, pierdere a vederii partiala sau totala sau senzatia de "vedere printr-un val" (retinopatia diabetica)
- dureri la nivelul toracelui sau dificultati in respiratie: acestea pot fi semne ale unor probleme cardiace sau vasculare.

Mecanism fiziopatogenetic

Diabetul zaharat este o afectiune cronica in care apar perturbari ale metabolismului (proces prin care organismul acumuleaza energie din alimente). Diabetul este prezent atunci cand apare rezistenta la nivel celular la actiunea insulinei sau cand pancreasul nu mai secreta o cantitate adecvata de insulina. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic
celular, prin utilizarea glucozei (zaharului).

Hiperglicemia este principala cauza a alterarilor care apar in timp la nivelul altor organe: cord, vase mari, ochi, rinichi, nervi.
Diabetul zaharat tip 2 apare in special la adult, dar din ce in ce mai multe cazuri sunt diagnosticate la copil. Adesea, persoanele cu diabetul zaharat tip 2 sunt supraponderale si sedentare. Multi oameni au prediabet (toleranta alterata la glucoza) care se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului din sange, dar nu suficient de mari pentru a fi pus diagnosticul de diabet. Odata pus diagnosticul de diabet zaharat tip 2, echipa de medici trebuie sa elaboreze un plan terapeutic individualizat. Tratamentul include, de obicei, dieta adecvata, program de exercitii fizice, scadere in greutate, monitorizarea glicemiei si daca este nevoie tratament medicamentos. O buna cooperare cu medicul specialist ajuta pacientul sa tina boala sub control si sa previna aparitia unor complicatii grave. In timp, capacitatea secretorie a pancreasului endocrin devine din ce in mai insuficienta, astfel incat insulina secretata nu mai poate mentine glicemia in limite normale.

Controlul nivelului glicemiei previne aparitia complicatiilor:
- starea hiperosmolara este o complicatie acuta care apare in diabetul zaharat tip 2 fiind cauzata de obicei de infectie (gripa sau alta infectie), infarct, deshidratare (ingestia insuficienta de lichide), tratamentul diuretic, in special cand pierderea de lichide nu este inlocuita prin aport adecvat de lichide.
- complicatii tardive produse de hiperglicemie: leziuni oculare (retinopatie), afectare renala (nefropatie), leziuni nervoase (neuropatie), anomalii cardiace (inclusiv infarct miocardic), leziuni vasculare aterosclerotice (ce duc la aparitia accidentelor vasculare cerebrale, a arteriopatiei periferice, posibil la amputare).

Factori de risc

Factorii de risc ce nu pot fi controlati sunt urmatorii:
- istoric familial (rude de gradul unu: parinte, frate, sora) cu diabetul zaharat tip 2;
- rasa si etnia - afroamericanii, hispanicii, americani nativi, americanii asiatici si populatia din insulele oceanului pacific au risc mai mare de adezvolta diabetul zaharat tip 2 fata de populatia caucaziana;
- varsta inaintata creste riscul aparitiei diabetul zaharat tip 2; totusi numarul copiilor cu diabet zaharat tip 2 este in crestere, de obicei, acestia fiind obezi, sedentari si cu istoric pozitiv de diabet zaharat tip 2;
- istoric de diabetul zaharat gestational sau femeile care au nascut un copil cu greutate mare la nastere (peste 4 kg) au risc crescut de a face prediabet sau diabetul zaharat tip 2;
- sindromul ovarelor polichistice creste riscul de aparitie a diabetul zaharat tip 2.
Persoanele care vor sa previna aparitia diabetul zaharat isi pot face testarea glicemiei.

Consultul de specialitate

Se apeleaza la medicul de specialitate cand:
- persoana cu varsta mai mare de 45 ani caruia nu i-a fost niciodata masurata glicemia sau nu a fost investigata pentru diabet de mai mult de 3 ani;
- persoanele cu varsta mai mica de 45 ani, cu factori de risc pentru diabet de tip 2 si care doresc sa fie testate;
- prezenta unuia sau mai multor simptome de diabet zaharat (sete intensa, urinari in cantitati mari, foame excesiva, pierdere inexplicabila in greutate, sau oboseala excesiva);
- prezenta altor semne de diabet zaharat tip 2 precum rani care nu se vindeca sau infectii frecvente;
Persoanele care nu au fost diagnosticate cu diabetul zaharat tip 2 dar care constata ca au urmatoarele simptome ale complicatiilor acestei boli:
- durere sub forma de arsura, amorteala, furnicaturi la nivelul picioarelor sau mainilor;
- ameteala sau slabiciune la ridicarea sau asezatul brusc;
- "fulgere luminoase", puncte negre, pete, dungi la nivelul campului vizual;
- persoana obeza, sedentara care doreste sa previna aparitia diabetul zaharat tip 2;
- persoana care o fost diagnosticata cu prediabet care doreste sa reduca riscul de aparitie al diabetul zaharat tip 2.Expectativa vigilenta

In cazul in care par simtome de diabet zaharat tip 2 nu este indicata expectativa, deoarece diabetul avanseaza si pot apare complicatii grave in cazul in care nu este pus diagnosticul si nu se intervine terapeutic preoce. In cazul in care exista simptome de diabet, mai ales daca sunt prezenti factorii de risc este indicat consultul de specialitate.
Medici specialisti recomandati
Persoanele la care se suspicioneaza existenta diabetului insulino-independent pot fi diagnosticati de catre:
- medicul de familie
- medicul de medicina generala
- medicul internist
- pediatrul
- endocrinologul- medicul de nutritie, boli metabolice si diabet.Investigatii
Pentru a confirma suspiciunea de diabet zaharat tip 2 medicul specialist va cere un set de teste ce masoara nivelul glucozei sanguine (glicemia). De obicei, determinarea glicemiei se face dimineata pe nemancate.
Uneori este necesara efectuarea unei investigatii suplimentare TTOG (test oral de toleranta la glucoza), insa nu este recomandat deoarece necesita timp si are un cost crescut.
Pentru a pune diagnosticul de diabet zaharat tip 2 se iau in considerare pe langa nivelul glicemiei, istoricul medical si examenul clinic al pacientului.
Daca glicemia este mai mare decat valoarea normala dar sub nivelul celei care defineste diabetul, aceasta situatie caracterizeaza toleranta alterata la glucoza cu risc crescut de
aparitie a diabetul zaharat tip 2.
Alte examene paraclinice precum masurarea ambulatorie a glicemiei sau determinarea glucozei urinare nu sunt cele mai bune metode de diagnosticare al diabetul zaharat tip 2, insa monitorizarea ambulatorie a glucozei este esentiala dupa ce a fost pus diagnosticul de diabet. De asemenea, un examen complet al aparatului cardiovascular este important
pentru depistarea unor afectiuni cardiace.

Diagnostic precoce

Dupa varsta de 45 ani este indicata determinarea valorilor glicemiei o data la 3 ani. De asemenea, vor fi testate pentru diabet persoanele hipertensive si cu valori crescute ale colesterolului. Medicul va depista existenta factorilor de risc si va stabili frecventa la care se vor efectua testarile.

Asociatia americana de diabet recomanda ca masurarea glicemiei sa se faca des sau sa se inceapa de la o varsta mica in urmatoarele situatii:
- istoric familial-parinte, frate, sora cu diabetul zaharat tip 2
- obezitatea - indexul masei corporale (IMC) mai mare sau egal cu 25
- prediabetul (toleranta alterata la glucoza)
- hipertensiune arteriala
- nivel crescut al colesterolului
- istoric de diabet zaharat gestational sau femeile care au nascut un copil cu greutate mare la nastere (peste 4 kg).Tratament - Generalitati

Depistarea riscului crescut sau punerea diagnosticului de diabet zaharat tip 2 la persoana in cauza sau a unui membru al familiei poate provoca panica. Multi sunt socati la aflarea diagnosticului in timp ce alti pacienti se simt mai bine daca afla care este cauza simptomelor lor. Este normal ca pacientii sa reactioneze prin furie sau depresie daca afla ca au o
boala cronica, insa e important ca acestia sa fie informati ca pot duce o viata normala daca reusesc sa-ti mentina glicemia in limite normale. Scaderea in greutate, dieta corespunzatoare si desfasurarea unui program regulat de exercitii fizice sunt modalitati foarte eficace pentru a mentine scazut nivelul glicemiei.

Nu exista vindecare in cazul diabetului, insa sunt mai multe modalitati terapeutice care sunt indicate in diabetul zaharat de tip 2. Chiar in cazul in care pacientul este asimptomatic este necesara inceperea tratamentului pentru a preveni evolutia bolii si aparitia complicatiilor. La unii pacienti, modificarea dietei sau aplicarea unui program regulat de exercitii fizice sunt sufieciente pentru a controla nivelul glicemiei. La altii, insa este necesar introducera tratamentului medicamentos.

Principii de tratament ce trebuie respectate:

- modificarea dietei cu repartizarea carbohidratilor pe parcursul unei zile astfel incat nivelul glicemiei sa ramana constant
- program de exercitii fizice, care imbunatatesc raspunsul celulelor organismului la actiunea insulinei
- monitorizarea nivelului glicemiei astfel incat sa ramana in limitele normale stabilite
- adaugarea medicamentelor in cazul in care nu se respecta dieta sau efectuarea unui program mai intens de exercitii pentru a mentine glicemia in limite sigure. Este necesar unul sau mai multe tipuri de medicamente antidiabetice pentru a stimula productia de insulina a organismului sau pentru a imbunatati utilizarea ei
- introducerea unei doze de insulina sau a tratamentului cronic; insulina se poate administra singura sub forma injectabila sau poate fi asociata medicatiei orale antidiabetice
- control medical periodic pentru a evalua eficienta tratamentului sau pentru depistarea precoce a complicatiilor oculare, cardiovasculare, renale, nervoase.

Alte probleme importante
- purtarea unor bratari puse la dispozitie de catre medic, farmacist prin care sa se faca identificarea rapida a bolii si a persoanei care are diabet
- cel cu diabet zaharat trebuie sa recunoasca rapid si sa stie sa-si trateze atat hiper cat si hipoglicemia
- o atentie deosebita trebuie acordata pielii, dintilor, picioarelor, gingiilor.

Profilaxie

- mentinerea unei greutati corporale adecvate. Pentru a depista obezitatea se pot folosi tabele cu greutatea si inaltimea ideala. In cazul in care este necesara scaderea in greutate, pierderea intre 4,5-9,1 kg poate reduce riscul aparitiei diabetul zaharat tip 2;
-exercitiul fizic regulat de cel putin 30 minute pe zi; nu trebuie neaparat desfasurarea unor activitati epuizante sau inscrierea la o sala de gimnastica, orice efort fizic care creste rata cardiaca este util. Pentru inceput, se poate incerca mersul in ritm moderat folosind pedometrele care monitorizeaza numarul de pasi efectuati. Persoanele cu risc de a face diabet zaharat tip 2 se vor adresa medicului specialist pentru intocmirea unui program individualizat de exercitii fizice;
- alimentatia sanatoasa bogata in fructe si legume, cereale integrale, nuci pot diminua riscul de a face diabet zaharat tip 2. Excesul de dulciuri, carne rosie,
alimente tip fast-food si exces de bauturi racoritoare cresc riscul de dezvoltare a diabetului.

Profilaxia complicatiilor diabetului
Reducerea riscului de a dezvolta complicatiile diabetului poate fi realizata prin:
- controlul glicemiei si mentinerea la o valoare apropiata de tinta
- administrarea unor doze mici de aspirina pentru a preveni infarctul miocardic sau accidentele vasculare cerebrale sau a obstructiilor arteriale periferice
- controlul medicamentos al tensiunii arteriale si al nivelului crescut al colesterolului
- administrarea unui inhibitor de enzima de conversie sau a unui blocant de receptori de angiotensina II, chiar daca pacientul nu este hipertensiv, pentru prevenirea aparitiei nefropatiei diabetice
- examen oftalmologic periodic
- ingrijirea atenta a picioarelor
- oprirea fumatului; fumatul grabeste aparitia complicatiilor diabetului.
Tratament ambulatoriu

Schimbarea stilului de viata intr-unul sanatos face parte din modalitatile de tratament ambulator. Pacientii trebuie sa cunoasca cat mai multe despre boala lor pentru a fi cat mai motivati, mai complianti si pentru a se simti mai bine si mai in siguranta stiind ca-si pot tine sub control boala.
Tratamentul ambulator include:
- dieta adecvata in care carbohidratii sunt repartizati pe parcursul intregii zile
- efectuarea unui program de exercitii fizice
- monitorizarea zilnica a glicemiei
- luarea medicatiei antidiabetice orale daca aceasta a fost prescrisa de specialist
- evitarea deshidratarii prin aport crescut de lichide
- doze mici de aspirina.

De retinut!
- este recomandat ca cei cu diabet sa poarte la mana sau la gat o curea cu placuta de identificare, pentru a fi mai usor diagnosticat in cazul unei urgente
- cei care au diabet trebuie sa recunoasca rapid semnele de hipo sau de hiperglicemie si sa stie se-si acorde singuri primul ajutor rapid
- o atentie deosebita trebuie acordata pielii, dintilor, picioarelor si gingiilor.

Tratament medicamentos

Unii pacienti cu diabet zaharat tip 2 raspund bine la medicatia antidiabetica; aceasta stimuleaza productia proprie de insulina, reduce rezistenta periferica la actiunea insulinei sau incetineste absorbtia carbohidratilor.
Unii pacienti nu au nevoie de medicatie, in timp ce la altii un singur medicament este suficient, de asemenea se pot asocia mai multe antidiabetice orale in functie necesarul fiecaruia si de nivelul glicemiei.
Unii pacienti cu diabet zaharat tip 2 iau tratament antihipertensiv sau de scadere a colesterolului plasmatic, cat si doze mici de aspirina pentru a preveni infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale sau obstructiile vaselor mari periferice.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical nu este indicat in cazul diabetului zaharat de tip 2. Totusi, pacientii supraponderali sunt considerati candidati pentru chirurgia gastrointestinala (inel gastric), care ajuta la scaderea spectaculoasa in greutate. Totusi, exista multe riscuri ale acestei operatii si de aceea multi specialisti nu o recomanda.

Alte tratamente

Unii pacienti sunt tentati sa incerce produse sau pilule care promit vindecarea, insa aceste remedii pot fi foarte scumpe si daunatoare. Insa, alegerea unor medicamente alternative sau plante nu se va face decat dupa o discutie prealabila cu medicul specialist care va prescrie aceste remedii.


Ultima editare efectuata de catre Margareta G. in Sam Apr 17, 2010 8:45 am, editata de 1 ori
avatar
Hepatita C forum
Admin

Fibroza : A2F3
feminin Numarul mesajelor : 3950
Data de inscriere : 20/08/2009
Varsta : 43

Sus In jos

Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)

Mesaj  Hepatita C forum la data de Sam Apr 17, 2010 8:44 am

Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)

Generalitati
Diabetul zaharat este o afectiune endocrina caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic. Diabetul zaharat apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea zaharului (glucozei) de catre celule. Daca secretia de insulina este deficitara sau in cazul in care exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului din sange (glicemia)
este mult prea mare, iar tesuturile nu mai pot utiliza glucoza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor. Daca glicemia atinge valori foarte mari se produce un dezechilibru metabolic sever ce caracterizeaza cetoacidoza diabetica (CAD). Diabetul zaharat tip 1 apare la orice varsta, insa predomina la copii si adulti tineri, motiv pentru care este numit de catre unii autori diabet juvenil. De asemenea, un termen sinonim folosit adesea pentru
diabetul zaharat tip 1 este diabetul zaharat insulino-dependent (diabetul zaharatid). O forma de diabetul zaharat tip 1 este diabetul latent autoimun al adultului, cu debut la varsta adulta, adesea confundat cu diabetul zaharat tip 2.
Diabetul zaharat tip 1 reprezinta 5%-10% din totalul cazurilor de diabet. Cea mai frecventa forma de diabet este diabetul zaharat tip 2 (diabet insulino-independent); alte forme de diabet zaharat includ diabetul gestational si diabetul secundar.

Planuirea unei sarcini

Femeile care au diabet zaharat tip 1 si care raman insarcinate trebuie sa se prezinte la medicul curant pentru a fi sigure ca mentin sub control valoarea glicemiei. Hiperglicemia din primul trimestru de sarcina determina risc crescut de defecte fetale. O monitorizare atenta a valorilor glicemiei in timpul sarcinii reduce riscul de aparitie a defectelor fetale. Nivelul licohemoglobinei (hemoglobina A1c) trebuie sa creasca cu mai putin de 1% decat nivelul normal.
Femeile diabetice care nu-si doresc copii pot folosi metode de contraceptie care scad riscul unor defecte fetale datorate unor sarcini nedorite.

Cauze
Diabetul zaharat tip 1 apare ca urmare a distrugerii autoimune a celulelor beta-pancreatice care secreta insulina. Ereditatea joaca un rol important in patogenia diabetul zaharat tip 1. Totusi, un numar mare de pacienti cu diabetul zaharat tip 1 nu au antecedente familiale de diabet insulino-dependent. De aceea, specialistii considera ca un rol important in etiologia diabetului il au, pe langa predispozitia genetica, anumiti factori de mediu. Unul din factorii de mediu implicat in producerea diabetul zaharat, este de obicei, un agent infectios cum ar fi virusul coxackie b. Relatia intre declansarea diabetului si vaccinerea impotriva infectiei cu haemophilus influenzae tip b nu a fost demonstrata desi s-a formulat aceasta ipoteza.

Simptome

Simptomele diabetul zaharat tip 1 se instaleaza rapid, in cateva zile sau saptamani si sunt determinate de nivelul crescut al glucozei sanguine. Simptomatologia precoce poate trece ignorata de catre pacient, mai ales daca persoana a avut de curand gripa. Aceste simptome aparute precoce sunt reprezentate de:
-urinari frecvente, in special nocturne. Unii copii mici care au invatat sa folosesca toaleta incep sa aiba enurezis (sa urineze in pat in timpul noptii)
-sete extrema si gura uscata
-scadere in greutate
-apetit crescut.
Uneori nivelul glicemiei poate atinge valori foarte mari fara ca persoana sa sesizeze ca sufera de ceva. Deoarece insulina este inexistenta, celulele organismului nu mai pot utiliza glucoza pentru obtinerea de energie. Datorita acestei deficientei absolute de insulina organismul utilizeaza pentru producerea de energie catabolismul protidic si lipidic. Arderile lipidelor si proteinelor sunt astfel mult crescute producandu-se in exces corpi cetonici ce intra in circulatia sanguina. Se produce una dintre cele mai severe complicatii ale diabetul zaharat tip 1: cetoacidoza diabetica (CAD) ale carei simptome sunt:
-piele uscata, rosie, calda
-scaderea apetitului alimentar, dureri abdominale, stari de voma
-miros puternic caracteristic al respiratiei de acetona
-respiratie rapida, profunda
-agitatie, toropeala, confuzie, coma. Copiii mici isi pierd interesul pentru activitatile cotidiene.

Mecanism fiziopatogenetic

Aparitia diabetul zaharat tip 1 este determinata de distrugerea autoimuna a celulelor beta-pancreatice. Rata distrugerii acestor celule secretoare de insulina este variabila, astfel la copii, boala se instaleaza brusc deoarece celulele beta sunt rapid distruse, in timp ce la adulti, debutul este lent pentru ca distrugerea celulara se produce progresiv.
Uneori, aparitia simptomelor de diabet urmeaza unei infectii virale (virusul gripal). Daca se intarzie prezentarea la medic, datorita distructiei masive a celulelor beta, deficitul absolut de insulina produce hiperglicemie marcata; organismul utilizeaza arderea proteinelor si lipidelor pentru producerea de energie. Apar corpii cetonici si acizii grasi in exces si se instaleaza una dintre cele mai severe complicatii ale diabetului zaharat tip 1 CAD, care necesita interventie de urgenta. In anumite situatii, se observa ca pentru o scurta perioada - cateva saptamani sau luni - pancreasul este capabil sa secrete insulina, aceasta perioada poarta numele de "luna de miere" si nu este necesara administrarea insulinei sau se administreaza doar o mica cantitate de insulina, in functie de capacitatea secretorie a pancreasului. Dupa incheierea "lunii de miere" este obligatorie administrarea cronica de insulina.
Cei care au diabet zaharat tip 1 vor urma un tratament individualizat care cuprinde:
-administrarea de insulina
-dieta adecvata
-program de exercitii fizice
-monitorizarea zilnica a glicemiei.
Valorile glicemiei persoanelor cu diabet insulino-dependent sunt de cele mai multe ori in afara limitelor normale datorita injectiilor cu insulina care pot determina rapid, doar in cateva minute, scaderea marcata a glicemiei (hipoglicemie), ce constituie o urgenta medicala redutabila. Pe de alta parte, hiperglicemia, se dezvolta lent, in decurs de ore sau zile. Daca hiperglicemia persista apare CAD.
In timp, apar leziuni ale tesuturilor si organelor determinate de hiperglicemia persistenta producandu-se retinopatia diabetica, nefropatia diabetica, neuropatia diabetica, afectiuni cardiace (infarcte miocardice) si vasculare (accidente vasculare cerebrale si obstructii vasculare, in special la nivelul membrelor inferioare). Daca glicemia este mentinuta in limite de siguranta se poate preveni cel putin instalarea acestor complicatii grave. Desi, unii dezvolta complicatii chiar cu un control bun al glicemiei. Complianta crescuta a pacientului colaborarea pacientului cu specialistul si urmarea cu sfintenie a tratamentului prescris) ii determina pacientului un sentiment de securitate, senzatia ca-si controleaza boala si confera o stare de bine.

Factori de risc

Factorii de risc pentru diabetul zaharat tip 1 sunt urmatorii:
- istoric familial de diabet zaharat tip 1 creste riscul de a avea anticorpi anti-celule insulare dar nu si riscul ca acea persoana sa faca diabetul zaharat tip 1. Doar 10-15% din pacientii cu diabetul zaharat tip 1 au istoric familial:
-riscul este de 6% daca tatal are diabet insulino-dependent
-in cazul in care fratii/surorile au diabetul zaharat tip1 riscul de a face boala este de 5%
-mama cu diabet zaharat tip 1, riscul ca descendentii sa faca diabet este de 2%
-In cazul gemenilor univitelini riscul este de 30-50%
-in cazul in care un parinte si un frate/ o sora au diabet insulino-dependent riscul este de 30%.
Rasa alba prezinta risc crescut pentru diabetul zaharat tip 1 comparativ cu afro-americanii, hispanicii, asiaticii.
Prezenta anticorpilor anti-celule beta in sange - atat istoricul familiar cat si prezenta ac anti-celule beta predispun la dezvoltarea diabetul zaharat tip1.
Infectii virale in timpul copilariei - infectia cu enterovirusuri, in special infectia cu coxackieB creste de 6 ori riscul de diabet zaharat tip 1. Totusi, un copil care avut o infectie cu coxackieB nu va dezvolta obligatoriu boala.
Consumul de lapte de vaca - sugarii intarcati inainte de varsta de 3 luni sau hraniti cu lapte de vaca inaintea varstei de 4 luni au risc semnificativ mai mare de a face diabet zaharat tip 1 daca se asociaza cu predispozitia genetica sau cu prezenta altor factori de risc. Copii care au frati cu diabet si care beau mai mult de 236,6 ml de lapte pe zi prezinta un risc de 4 ori mai
mare de a avea anticorpi anti-celule beta si dea face astfel diabet insulino-dependent. Specialistii nu cunosc rolul jucat de laptele de vaca in patogenia diabetului zaharat tip 1.

Consultul de specialitate
Reprezinta o urgenta medicala:
- o persoana care-si pierde starea de constienta, iar respiratia are miros de mere verzi (acetona) - cetoacidoza diabetica.
Consult de specialitate:
-prezenta simptomelor de sete intense, urinare excesiva, scaderea in greutate, apetit crescut necesita consult medical pentru investigatii paraclinice
-persoana care are antecedente familiale de diabet insulino-dependent si doreste sa se testeze pentru diabet zaharat.

Medici specialisti recomandati
Medicii specialisti recomandati sunt:
-endocrinologul
-medicul de familie
-medicul generalist
-internistul
-medicul pediatru.

Investigatii

O mare parte dintre pacientii cu diabet insulino-dependent sunt depistati ca sufera de aceasta boala, dupa ce sunt internati de urgenta pentru cetoacidoza diabetica (CAD). Aceasta urgenta medicala apare atunci cand glucoza nu mai poate fi utilizata ca sursa de energie pentru organism fiind catabolizate in schimb proteinele si lipidele, producandu-se in exces corpi cetonici si acizi grasi. CAD apare la toti pacientii cu diabet zaharat tip 1 (si in anumite cazuri de diabetul zaharat tip 2) cand valorile glicemiei sunt extrem de mari.
Pacientii spitalizati cu CAD trebuie atent monitorizati din punct de vedere electrolitic si al nivelului glicemiei. Daca persoana nu este in CAD, conform asociatiei americane de diabet (ADA)
pentru punerea diagnosticului de diabet zaharat se iau in consideratie antecedentele heredocolaterale (istoricul familiar), examenul clinic si teste care pun in evidenta valorile mari ale glucozei sanguine:
-masurarea glicemiei, de obicei pe nemancate, dar poate fi recoltat sange la orice ora daca individul nu a mancat
-test oral de toleranta la glucoza (TTOG) - se bea o solutie de glucoza si se masoara nivelul glicemiei la 2 ore de la ingestie.
Alte teste care ajuta la punerea diagnosticului de diabetul zaharat
Masurarea nivelului de hemoglobina A1c, a hemoglobinei glicozilate (glucohemoglobina) este o practica obisnuita in cazulul diabetului; totusi, ADA nu o recomanda ca metoda de diagnostic. Acest test este recomandat pentu monitorizarea tratamentului la pacientii care nu-si determina nivelul glicemiei frecvent la domiciliu. Hemoglibina-A1c este determinata la 2-3 luni de la inceperea tratamentului; se evalueaza astfel valoarea glicemiei dupa instituirea terapiei. Atat determinarea ambulatorie a glicemiei cat si depistarea glucozei urinare nu sunt recomandate pentru screeningul sau pentru diagnosticul diabetului.

Diagnostic precoce
Screeningul este recomandat copiilor sau adultilor ai caror parinti, frati sau surori au fost diagnosticati cu diabet zaharat tip 1. Desi determinarea anticorpilor anti-celule beta-insulare este un indicator pentru diabetul zaharat tip 1 nu este recomandata ca metoda de screening. Persoanele la care s-au depistat acesti anticorpi trebuie sa-si dea acordul pentru introducerea intr-un program de cercetare si sa fie disponibili de a participa la astfel de studiu.

Tratament medical
Tratamentul la adulti
Toti pacientii cu diabet zaharat tip 1 trebuie tratati cronic (toata viata) cu insulina pentru a se mentine nivelul glicemiei cat mai aproape de valoarea tinta. Tratamentul cu insulina presupune:
-injectii zilnice cu insulina sau utilizarea unei pompe de insulina
-monitorizarea nivelului glicemiei prin testarea ambulatorie
-mentinerea unei diete sanatoase in care carbohidratii sa fie distribuiti pe parcursul unei zile astfel incat sa fie evitate cresterile bruste ale glicemiei imediat dupa mese
-program regulat de exercitii fizice, deoarece activitatea fizica creste eficacitatea insulinei
-control medical periodic prin care se monitorizeaza si se ajusteaza tratamentul. Testele de screening si examinarea periodica sunt obligatorii si sunt efectuate cu scopul de a preveni instalarea complicatiilor cronice ale diabetului: retinopatia, nefropatia, neuropatia, afectiunile cardiovasculare
-oprirea fumatului
-limitarea ingestiei de alcool; consumul de alcool creste riscul comei hipoglicemice.
Multi pacienti sunt depistati cu diabet dupa internarea de urgenta pentru cetoacidoza diabetica (CAD). Daca simptomele sunt severe, trebuie transferati intr-o sectie de terapie intensiva. Tratamentul CAD necesita administrarea de fluide in perfuzie pentru controlul deshidratarii si echilibrare electrolitica, cat si insulina intravenos pentru a scadea hiperglicemia marcata si a stopa productia in exces a corpilor cetonici.
Tratamentul la copii
Tratamentul diabetului zaharat tip 1 la copii include aceleasi masuri ca la adulti cu scopul de a mentine glicemia in limite normale. In plus, sunt necesare masuri care sa permita cresterea
si dezvoltarea in parametri normali.

Profilaxie
In prezent, nu exista tratament profilactic al diabetului zaharat tip 1, totusi, studiile incearca sa gaseasca modalitati de preventie la pacientii cu predispozitie genetica de a face boala. Cei cu antecedente familiale (frati, surori, parinti) de diabet zaharat insulino-dependent si care doresc sa participe la studii clinice se vor adresa medicului specialist, cerand sa fie testati pentru anticorpii anti-celule beta, deoarece prezenta acestora in ser creste riscul de aparitie a bolii. Studiile pe animale si trialurile clinice efectuate la oameni, au arata ca insulina in doze mici, administrata oral sau injectabil poate preveni dezvoltarea diabetul zaharat tip 1. Insa, un studiu efectuat pe un lot mai mare, a demonstrat ca nu este prevenita sau intarziata aparitia diabetului insulino-dependent. Intr-un alt studiu, in care insulina a fost administrata oral s-a observat doar ca este intarziat debutul bolii.
Intr-un studiu realizat pe copii care au primit suplimente nutritive de vitamina D s-a observat ca a fost redus riscul de aparitie a diabetului. Insa, excesul de vitamina D poate fi daunator, ca urmare nu se recomanda administrarea decat in cazul deficientei vitamina D. Vaccinarea nu este corelata cu cresterea riscului de a face diabet; deci copii cu factori de risc pentru diabet zaharat tip 1 pot fi supusi vaccinarii obligatorii.

Profilaxia complicatiilor diabetului
Persoanele cu diabet zaharat tip 1 pot preveni sau intarzia aparitia complicatiilor cronice ale acestuia:
- nefropatia diabetica, retinopatia, neuropatia sau afectiunile cardiovasculare, prin mentinerea glicemiei in limite normale. Acestia vor fi supusi unui control medical periodic pentru a putea fi depistate precoce semnele si simptomele acestor complicatii. In cazul in care sunt depistate si tratate precoce, leziunile organice produse pot fi stopate, evolutia lor poate fi incetinita sau chiar aceste leziuni pot fi reversibile
- afectiunile cronice ca hipertensiunea sau hipercolesterolemia trebuie tratate medicamentos. Oprirea fumatului scade riscul aparitiei acestor complicatii
- alte probleme de sanatate supraadaugate pot creste riscul dezvoltarii complicatiilor cronice.
Profilaxia gripei si a infectiei pneumococice
Persoanele cu diabet insulino-dependent vor fi supusi vaccinarii anuale antigripale si antipneumococice odata la 5 ani. Vaccinarea antipneumococica previne imbolnavirea determinata de pneumococ, frecvent intalnita la diabeticii cu afectiuni cardiace si renale, crescand riscul instalarii complicatiilor, al spitalizarilor si a mortalitatii prin infectii gripale si pneumococice.

Tratament ambulatoriu
La diabeticii insulino-dependenti medicul specialist va institui o dieta echilibrata, va prescrie un tratament individualizat cu insulina si un program regulat de exercitii fizice pentru a mentine glicemia la un nivel de siguranta. In special la copii, aceste trei modalitati importante de reglare a glicemiei vor fi adecvate in functie de activitatea desfasurata.
Tratamentul zilnic al diabetului cuprinde:
-injectii repetate cu insulina sau folosirea unei pompe de insulina
-dieta echilibrata cu repartizarea carbohidratilor pe parcursul unei zile
-activitate fizica
-glicemia sa fie verificata de cateva ori pe zi, la nevoie si in timpul noptii.

Pasii care trebuie urmati
Pacientul diabetic trebuie:
-sa poarte o bratara de identificare medicala prin care in caz de urgenta medicii sa afle rapid diagnosticul de diabet
-sa stie sa intervina rapid atat in caz de hiper cat si de hipoglicemie pentru a preveni instalarea complicatiilor acute amenintatoare de viata
-sa stie cum sa-si adapteze dozele de insulina in cazul in care se imbolnavesc sau in cazul aparitiei unei sarcini
-sa se prezinte la control medical periodic pentru monitorizarea bolii si a tratamentului.

Tratament medicamentos
In cazul diabetului zaharat tip 1, insulino-dependent datorat deficitului absolut de insulina, tratamentul medicamentos este reprezentat de administrarea zilnica de insulina. Aceasta va fi administrata in injectii subcutanate fie cu ajutorul unei pompe de insulina. De obicei, se asociaza insulina cu actiune lunga administrata odata sau de 2 ori pe zi cu insulina cu
actiune rapida inainte de fiecare masa. Dozele de insulina administrate sunt individualizate. De asemenea, dozele si tipul de insulina se ajusteaza in timp, in functie de varsta, constelatia hormonala (ca in perioade de crestere rapida sau in timpul sarcinii) sau de tipul de activitate fizica desfasurata. In perioadele cu stress emotional crescut sau in timpul unei afectiuni supraadaugate dozele de insulina trebuie crescute.
Daca apar complicatii ale diabetului (ex: nefropatia diabetica), trebuie sa se adauge medicamente care sa se adreseze complicatiei respective. Tratamentul hipertensiunii arteriale
sau medicamentele care scad valorile colesterolului ajuta la prevenirea instalarii complicatiilor diabetului. Dupa varsta de 30 ani, se recomanda administrarea unei doze mici de aspirina utila pentru preventia infarctului miocardic, a accidentelor vasculare cerebrale sau ale afectiunilor vaselor mari de sange.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical este indicat doar in situatii exceptionale:
-transplantul de pancreas care poate fi realizat in acelasi timp cu transplantul renal
-transplant de insule pancreatice este o metoda aflata inca in cercetare.
Transplantul de pancreas este o modalitate terapeutica foarte scumpa. Dupa interventia chirurgicala este recomandata administrarea cronica (pentru tot restul vietii) a medicatiei imunosupresoare pentru a preveni reactia de rejet a organului transplantat.

Alte tratamente
Nu exista tratament pentru diabetul zaharat tip 1!
Nu sunt recomandate alte abordari terapeutice pentru pacientii cu diabet insulino-dependent. Unii pacienti sunt tentati sa incerce produse sau pilule care promit vindecarea miraculoasa, insa aceste remedii pot fi foarte scumpe si daunatoare. Aceste tratamente alternative pot intarzia sau inlocui acele metode terapeutice dovedite a fi eficiente in tratamentul diabetului insulino-dependent.
avatar
Hepatita C forum
Admin

Fibroza : A2F3
feminin Numarul mesajelor : 3950
Data de inscriere : 20/08/2009
Varsta : 43

Sus In jos

Acord de licenţă exclusivă pentru o nouă terapie în diabet

Mesaj  Hepatita C forum la data de Sam Apr 17, 2010 8:48 am

Acord de licenţă exclusivă pentru o nouă terapie în diabet

Sanofi-Aventis şi CureDM au semnat un acord de licenţă exclusivă, la nivel mondial, pentru o terapie inovatoare, regenerativă în diabet. Este vorba de o nouă peptidă umană în medicina regenerativă. Sanofi-Aventis şi Grupul CureDM au anunţat semnarea acordului de licenţă, la nivel mondial, cu privire la o nouă peptidă umană, Pancreate, care ar putea restabili capacitatea de a produce insulina şi alţi hormoni pancreatici la pacienţii diagnosticaţi cu diabet de tip 1 şi tip 2.

Potrivit acestui acord, Sanofi-Aventis va deţine licenţa exclusivă, la nivel mondial, pentru dezvoltarea, fabricarea şi comercializarea Pancreate şi a compuşilor înrudiţi. CureDM va primi o plată în avans, precum şi alte plăţi aferente etapelor de dezvoltare, autorizare şi comercializare a produsului. Aceste sume ar putea ajunge la un total de 335 milioane de dolari.
"Sanofi-Aventis este deosebit de încântată să adauge portofoliului Diviziei sale de diabet această importantă inovaţie, care are potenţialul de a stimula formarea de noi insule pancreatice complet funcţionale, contribuind astfel la restabilirea unei funcţii pancreatice normale", a declarat Marc Cluzel, vicepreşedinte executiv, R&D Sanofi-Aventis. Acesta a adăugat că "odată dezvoltat, Pancreate ar putea deveni primul tratament de medicină regenerativă pentru diabetul de tip 1 şi tip 2, răspunzând astfel provocărilor semnificative pe care epidemia de diabet le ridică, atât pentru pacienţi, cât şi pentru sistemele de sănătate". /Agerpres/

_________________
Cele mai importante lucruri în lume au fost realizate de oameni care au continuat să încerce chiar şi când se părea că nu mai este nici o speranţă. Dale CarnegieCiteşte   REGULAMENTUL înainte de a posta pe forum!
avatar
Hepatita C forum
Admin

Fibroza : A2F3
feminin Numarul mesajelor : 3950
Data de inscriere : 20/08/2009
Varsta : 43

Sus In jos

8 semne de avertizare a prezentei diabetului de tip 2

Mesaj  Hepatita C forum la data de Sam Apr 02, 2011 9:54 am

GeneralitatiSimptomele diabetului de tip 2 ar putea fi destul de dificil de recunoscut, uneori. Milioane de oameni sufera de aceasta boala. Principala caracteristica a acestei afectiuni este incapacitatea organismului de a utiliza insulina in mod corespunzator. Insulina echilibreaza nivelul glucozei, astfel incat aceasta sa poata patrunde in celulele sanguine si sa furnizeze energie, organismului.
Atunci cand nu exista suficienta insulina sau aceasta nu actioneaza cum ar trebui, glucoza se acumuleaza in sange in loc sa fie utilizata de catre celule. Deseori, simptomele diabetului zaharat de tip 2 fie nu se manifesta, fie nu pot fi recunoscute. Iata care ar fi aspectele importante, specifice bolii.

Urinarea frecventa
Atunci cand nivelul de glucoza din sange este ridicat, ca in cazul diabetului de tip 2, reactia rinichilor este de a incerca sa scada valoarea acesteia din sange, eliminand surplusul de glucoza din sange prin urina. Astfel productia de urina creste, si intervine nevoia de a urina cat mai des. Daca o persoana observa ca se duce la toaleta mai des decat de obicei, inclusiv de cateva ori in plus pe parcursul noptii, ar trebui sa discute cu medicul legat de probabilitatea de a avea diabet de tip 2.

Accentuarea senzatiei de sete
Cantitatea mare de glucoza din sange stabileste un efect de domino la nivelul organismului unei persoane. Valorile ridicate de zahar din sange duc la cresterea productiei de urina si la nevoia de a urina mai des, iar urinarea frecventa scade nivelul fluidelor din organism, iar bolnavul devine deshidratat. In consecinta, acestuia ii va fi mai sete decat in mod normal. Prezenta acestor simptome (gura uscata, nevoia de a bea cat mai multe lichide) ar putea fi caracteristica diabetului de tip 2.

Scaderea inexplicabila in greutate
In cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 necontrolat, celulele nu primesc suficienta glucoza, iar acest lucru contribuie la diminuarea numarului de kilograme. De asemenea, pierderea in greutate ar putea fi cauzata si de eliminarea apei din organism, ca urmare a urinarii frecvente.

Cresterea senzatiei de foame

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 manifesta rezistenta la insulina, ceea ce inseamna ca organismul nu poate utiliza in mod corespunzator insulina pentru ca aceasta sa sustina patrunderea glucozei in celule. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, insulina nu poate sustine activitatea normala desfasurata la nivelul muschilor, grasimii si tesuturilor iar pancreasul va produce si mai multa insulina. Iar un nivel ridicat de insulina transmite creierului senzatia de foame. Nivelul echilibrat de insulina ajuta la reducerea senzatiei de foame.

Dureri de picioare si amorteala
In timp, diabetul netratat poate leza, din cauza hiperglicemiei, majoritatea nervilor din organism (sistem nervos central, autonom si periferic, etc.), afectiune ce poarta denumirea de neuropatie diabetica. Unii oameni nu manifesta nici un simptom al acestei boli, iar altii pot experimenta amorteli, furnicaturi sau dureri ale extremitatilor. Boala se manifesta incepand de la nivelul picioarelor, catre partea de sus a corpului. Majoritatea persoanelor care manifesta acest simptom au diabet de tip 2 si au varsta mai mare de 25 de ani. Totusi, neuropatia diabetica poate sa apara si in faza prediabetica. Aproximativ 50% dintre cazurile de neuropatie diabetica periferica (a extremitatilor), indiferent ca implica durere sau alte manifestari sunt provocate de diabet.

Rani care se vindeca greu
Acesta este nu semn clasic de avertizare, care ar trebui sa conduca la intrebarea daca o persoana are sau nu diabet zaharat, desi in cazul diabetului zaharat de tip 2, simptomul nu este pe deplin inteles. Cand valorile zaharului din sange sunt ridicate, ranile nu se vor vindeca intr-un mod corespunzator, astfel incat o simpla vanataie sau o leziune minora a pielii se va vindeca cu greutate. Atat ciupercile cat si bacteriile se multiplica atunci cand nivelul de zahar din sange este ridicat. Infectiile pielii, vaselor de sange ale picioarelor devin frecvente. Problemele picioarelor sunt intalnite, totusi mai ales in stadiile avansate de diabet. Pe de alta parte, dupa vindecarea leziunilor deschise pot ramane cicatrici maronii.

Vedere incetosata

Cristalinul este o membrana flexibila sustinuta de muschii oculari, cei care controleaza cristalinul pentru a-i da forma corecta si a permite focalizarea exacta a imaginii pe retina. Atunci cand nivelul de zahar din sange creste (cum este cazul diabetului de tip 2), aceasta capacitate a muschilor se altereaza. Desi cristalinul nu este deteriorat, muschii depun un efort mult mai mare pentru a contribui la procesul focalizarii. Vederea incetosata apare atunci cand exista modificari bruste ale valorilor zaharului din sange (prea scazute sau prea ridicate) iar muschii oculari inca nu s-au adaptat la acestea. Totusi, cu timpul, organismul se va adapta la acestemodificari ale nivelului de zahar iar vederea va reveni la normal.

Acanthosis nigricans

Nivelurile ridicate de insulina sunt cauza pielii decolorate si cu textura catifelata, afectiune ce poarta denumirea de acanthosis nigricans. Aceasta este des intalnita mai ales la persoanele cu pielea mai inchisa care au diabet zaharat de tip 2, inclusiv afro-americani, nativ-americani si persoanelor de origine hispanica. Boala prespune ingrosarea si inchiderea la culoare a pielii, de obicei in jurul gatului, in zona axilelor si cea inghinala. Acesta ar putea fi un avertisment sigur ca o persoana are diabet.

sursa: sfatulmedicului.ro
avatar
Hepatita C forum
Admin

Fibroza : A2F3
feminin Numarul mesajelor : 3950
Data de inscriere : 20/08/2009
Varsta : 43

Sus In jos

Roche Romania Diagnostics Division

Mesaj  Hepatita C forum la data de Mar Apr 26, 2011 9:47 pm

20 Aprilie 2011
Roche Romania Diagnostics Division isi respecta promisiunea de a veni in permanenta cu noi solutii pentru un control al diabetului comod, eficient si real.

Anul acesta, in cadrul campaniei “Fa PAS-ul corect: Controleaza DIABETUL”, Roche Romania Diagnostics Division vine in sprijinul pacientilor diagnosticati cu diabet cu o noua solutie: “Trusa completa pentru automonitorizare Accu-Chek Active”.


Aceasta contine:
- 1 glucometru
- 50 10 bandelete
- 1 dispozitiv de intepare
- 10 lantete
- 1 cutie de pastrare a medicamentelor cu sistem de taiere
- 1 grafic de profil glicemic
- 1 card S.O.S.

"Trusa completa pentru automonitorizare Accu-Chek Activeva fi disponibila in farmacii in perioada 18 aprilie – 20 mai 2011, in limita stocului disponibil.

Campania “Fa PAS-ul corect: Controleaza DIABETUL” a inceput in anul 2009 cu scopul de a informa publicul larg despre prevenirea aparitiei complicatiilor diabetului. Informatii despre un stil de viata sanatos se gasesc pe site-ul www.accu-chek.ro care a fost lansat in anul 2009 impreuna cu Helpline Accu-Chek 0800 080 228. In cadrul campaniei, in anul 2010, Roche Romania Diagnostics Division a lansat graficul de profil glicemic – Accu-Chek 3600 View - Sistemul de analiza vizuala a glicemiei.

In anul 2011 Roche Romania Diagnostics Division ofera publicului “Trusa completa pentru automonitorizare Accu-Chek Active”. Persoanele care doresc sa aiba un control comod, eficient si real al diabetului, vor gasi in aceasta trusa Sistemul de analiza vizuala a glicemiei Accu-Chek 3600 View. Testarea structurata in 3 zile consecutive, la momentele potrivite, ofera informatii pretioase asupra factorilor care influenteaza variatiile glicemiei. Graficul de profil glicemic Accu-Chek 3600 View maximizeaza valoarea fiecarei testari si incurajeaza in luarea deciziilor corecte pentru un control glicemic mai bun, ajutand astfel la intarzierea aparitiei complicatiilor diabetului.

Pentru informatii despre solutiile oferite de Accu-Chek pentru un control comod, eficient si real al diabetului, persoanele interesate pot suna la Helpline Accu-Chek 0800 080 228, numar de telefon gratuit, apelabil din orice retea sau pot vizita pagina de internet www.accu-chek.ro.

Despre importanta automonitorizarii
Potrivit Federatiei Internationale de Diabet, complicatiile diabetului reprezinta principala cauza de deces in randul populatiei diagnosticate cu diabet. Se estimeaza ca in anul 2010, la nivel global, aproximativ 4 milioane de oameni cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani au decedat din cauza complicatiilor diabetului, reprezentand 6.8 % din mortalitatea globala pentru aceasta grupa de varsta. Statisticile Federatiei Internationale de Diabet arata ca in 2010, in Romania, prevalenta diabetului este de 8.4% in randul populatiei cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani. Statistici ingrijoratoare se inregistreaza de asemenea, in randul copiilor deoarece cresterea cazurilor de obezitate conduce la riscul aparitiei precoce a diabetului.

Un beneficiu enorm pentru persoanele afectate de diabet in ceea ce priveste cresterea sperantei de viata si a calitatii vietii, este reprezentat de interventia timpurie si evitarea sau intarzierea aparitiei complicatiilor diabetului.

Dispozitivele de masurare a glicemiei destinate automonitorizarii ofera persoanelor diagnosticate cu diabet posibilitatea de a avea un control eficient asupra diabetului. Accu-Chek pune la dispozitia acestor persoane sisteme si solutii pentru automonitorizarea valorilor glicemiei. Glucometrele Accu-Chek sunt usor de utilizat si furnizeaza rezultate sigure, contribuind la prevenirea aparitiei complicatiilor diabetului si la mentinerea unui stil de viata normal.

sursa: sfatulmedicului.ro
avatar
Hepatita C forum
Admin

Fibroza : A2F3
feminin Numarul mesajelor : 3950
Data de inscriere : 20/08/2009
Varsta : 43

Sus In jos

Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie

Mesaj  Hepatita C forum la data de Vin Iul 22, 2011 10:57 am

Generalitati

Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu exista nici o urma de indoiala: persoanele cu diabet zaharat tip 2, care sunt supraponderale, daca pierd din kilograme vor avea un nivel mai scazut al glicemiei, o sanatate mai buna si se vor simti mai bine.

Dar inainte de a respecta acest plan, este important ca pacientul sa colaboreze bine cu medicul – deoarece in timpul dietei, glicemia, nivelul de insulina si medicatia trebuie urmarite cu atentie. Este important sa nu se faca nici o greseala, se sa urmeze calea corecta: indiferent de greutatea unui pacient, glicemia va scadea chiar daca acesta va slabi doar cateva kilograme. Unele studii au demonstrat ca o combinatie intre dieta si exercitii fizice reduce riscul de aparitie al diabetului cu 58%. Acestea au inclus persoane supraponderale si care aveau o glicemie marita, dar nu atat de crescuta pentru a se putea pune diagnosticul de diabet.

Pierderea in greutate
Pierderea in greutate chiar si a catorva kilograme poate duce la:
- scaderea glicemiei;
- reducerea tensiunii arteriale;
- imbunatatirea nivelului de colesterol;
- diminuarea presiunii asupra articulatiilor soldului, genunchilor, gleznelor si asupra picioarelor.

In plus pacientul va simti ca are mai multa energie, se va misca mai usor si va respira cu usurinta. In cazul in care o persoana care sufera de diabet va urma o dieta, trebuie sa se verifice cu atentie fluctuatiile si modificarile valorilor glicemiei. Renuntarea la o masa poate afecta echilibrul delicat al glicemiei, insulinei si medicatiei din organism. De aceea este esential ca pacientul sa consulte un expert atunci cand urmeaza o dieta. Este bine sa se consulte cu medicul curant inainte de inceperea dietei, iar apoi sa apeleze la ajutorul unui nutritionist. Acest lucru este mai important la pacientii care sunt sub tratament cu insulina sau medicatie orala hipoglicemianta.

Important este echilibrul in dieta la pacientii cu diabet
Medicii sfatuiesc pacientii sa evite dezechilibrele glicemiei. De asemenea, recomanda o scaderea a aportului energetic cu 500 de calorii pe zi, cea mai sigura fiind taierea caloriilor din toate grupele nutritionale: proteine, lipide si carbohidrati. Este important ca pacientii sa mentina un procentaj bun (echilibru) al acestora:
- 50-55% carbohidrati;
- 30% lipide;
- 10-15% proteine.

Controlul carbohidratilor
Carbohidratii au cel mai mare efect asupra glicemiei, intrucat sunt transformati in glucoza chiar de la inceputul digestiei. Consumul de carbohidrati complecsi (cereale inegrale si legume, spre exemplu) este un lucru benefic intrucat acestia sunt absorbiti mai incet in fluxul sanguin si reduc aparitia varfurilor glicemice. Renuntarea la o parte din carbohidrati – o strategie comuna la persoanele care vor sa piarda din greutate – poate fi periculoasa la pacientii cu diabet.

Cand organismul nu beneficiaza de glucoza pe care trebuie sa o utilizeze in procesele metabolice, metabolismul se modifica, avand loc arderea lipidelor (proces numit cetoza). Persoana va simti mai rar foamea si va manca mai rar – dar pe termen lung arderea lipidelor poate avea efecte nefavorabile asupra organismului. Cetoza presupune o scadere a transportului de oxigen la tesuturi, lucru care solicita mult mai mult ochii, rinichii, inima si ficatul. Acesta este motivul pentru care o dieta saraca in carbohidrati si bogata in proteine (cum este dieta Atkins) nu este sigura (recomandata) pentru persoanele cu diabet. Diabeticii trebuie sa mentina o dieta mai echilibrata astfel incat organismul lor sa poata folosi nutrientii fara a se declansa cetoza.

Probleme speciale ce pot sa apara in cazul unei diete la pacientii cu diabet
Pentru orice persoana o dieta poate fi dificila. Dar pentru pacientii cu diabet aceasta poate fi si mai anevoioasa intrucat acestia trebuie sa manance atunci cand nivelul glicemiei scade. Poate fi dificila reducerea aportului de calorii atunci cand pacientul trebuie sa fie atent la prevenirea supramedicatiei si la ingerarea de alimente atunci cand glicemia scade. Atat hiperglicemia cat si hipoglicemia sunt doua probleme importante pentru persoanele cu diabet.

Hipoglicemia (nivelul scazut al glucozei in sange) apare atunci cand cantitatea de insulina din organism este mai mare decat nevoile acestuia. In stadiile precoce, hipoglicemia determina confuzie, ameteala si tremuraturi. In etapele mai avansate, hipoglicemia poate fi periculoasa putand duce la lesin si chiar coma. Hipoglicemia este frecventa la persoanele care tin dieta pentru a slabi, deoarece reducerea numarului de calorii in pierderea in greutate pot afecta nivelul glicemiei. Daca pacientul nu reduce si doza de insulina sau pe cea de medicatie orala pentru ca aceasta sa fie cea necesara noului nivel al glicemiei exista riscul de aparitie al hipoglicemiei.

Hiperglicemia (nivel crescut la glucozei in sange) poate apare cand valoarea insulinei pacientului este prea scazuta pentru a controla glicemia. Aceasta apare cand pacientii cu diabet si care urmeaza tratament cu insulina sau medicatie hipoglicemianta nu folosesc doza corecta sau nu tin regim alimentar.

Efectul exercitiilor fizice in diabet
Unul dintre beneficiile exercitiilor fizice este faptul ca ajuta la mentinerea unui nivel bun al glicemiei, astfel incat pacientul nu trebuie sa reduca prea multe calorii in timpul dietei. Daca pacientul merge 20 de minute in plus pe zi poate sa scada numarul de calorii doar cu 200 sau 300 de calorii si tot poate avea rezultate bune in pierderea ponderala. Astfel se poate regla si nivelul glicemiei. In plus daca diminuarea greutatii se produce treptat, aceasta va fi de lunga durata. Este important de retinut ca fiecare tip de exercitiu afecteaza diferit nivelul glicemiei.

Exercitiile aerobice pot determina o scadere imediata a glicemiei. Ridicarea de greutati si exercitiile fizice pentru fortifierea muschilor, pot afecta nivelul glicemiei cateva ore mai tarziu. Acest lucru poate fi o problema, mai ales pentru pacientii are conduc masina. De aceea, pacientii ar trebui sa-si verifice glicemia inainte de a se urca la volan. De asemenea, este o idee buna ca pacientul sa aiba si o gustare in masina: fructe, biscuiti, suc. Medicii recomanda ca pacientii sa-si monitorizeze strict nivelul glicemiei atunci cand fac exercitii fizice intrucat aceasta activitate fizica determina consumul de glucoza din sange si de la nivelul ficatului si al musculaturii. In timp, daca pacientul mentine exercitiul fizic regulat poate ajunge sa reduca dozele de medicamente hipoglicemiante si chiar dozele de insulina.

Inceperea planului de pierdere in greutate
Pierderea kilogramelor nu este niciodata usoara. De aceea un nutritionist poate dezvolta un program care sa fie adaptat la stilul de viata al pacientului, un program cu scopuri realiste. Fiecare bolnav are nevoie de un meniu pe care sa-l urmeze in fiecare zi, va trebui sa stie cum sa-si modifice dozele de insulina si medicatia in functie de ceea ce mananca si de cat de mult exercitiu fizic face; aceasta este cea ma sigura cale de a slabi.

sursa: sfatulmedicului.ro
avatar
Hepatita C forum
Admin

Fibroza : A2F3
feminin Numarul mesajelor : 3950
Data de inscriere : 20/08/2009
Varsta : 43

Sus In jos

Re: g.3.) Diabetul zaharat

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum